Vuosi 2019 oli Säätiön kuudeskymmeneskahdeksas ja se oli niin avustustoiminnan kuin tuloksensakin puolesta ennätysmäinen. Säätiön positiivinen tulos muodostui pääosin arvopaperien ja asunto-osakkeiden myyntivoitoista sekä osingoista ja vuokratuotoista.
Avustuksia ja palkintoja
Säätiö jakoi avustuksina ja palkintoina yhteensä 1,63 miljoonaa euroa, mikä oli 8 % edellisvuotta enemmän. Muiden kuin avustusmenojen osuus kaikista menoista oli alle 10%.
Vuodelle 2019 avustushakemuksia saapui 102 kpl (v 2018 82 kpl), joista kokonaan tai osittain hyväksyttiin 90 kpl (v 2018 80 kpl). Avustuksista noin puolet kohdistui maanpuolustukseen ja puolet nuoriso- ja liikuntatyöhön. Vuoden 2019 erikoisteemana oli KAMU (Kannusta Kaveri Mukaan), jossa tuettiin yhdistyksiä, jotka pyrkivät toiminnallaan vähentämään syrjäytymistä.
Suurimpia avustuksen saajia olivat edellisvuosien tapaan Pääkaupunkiseudun Partiolaiset, Helsingin Reserviupseeripiiri, Helsingin Seudun Reserviläiset ja Suomen Ampumahiihtoliitto sekä uusina Kyrkslätt Skytteförening ja KAMU-teemaan liittyen Lasten ja Nuorten Säätiö sekä Non Fighting Generation.
Tämän lisäksi säätiö tuki yhteensä 80 000 euron Urlus-palkinnoilla neljää pääkaupunkiseudun yhdistystä, jotka tekevät ansiokasta työtä syrjäytymisen estämiseksi.
Säätiön toiminta kehittyi
Suojeluskuntatalon maanpuolustusyhteisö sai vuoden aikana jälleen yhden uuden jäsenyhdistyksen, kun Suomen Rauhanturvaajaliitto muutti säätiön luovuttamiin tiloihin. Kaikkiaan yli kahdellekymmenelle valtakunnalliselle ja pääkaupunkiseudun vapaaehtoiselle maanpuolustusyhteisölle annettu vuokratuki on ampumarata ml. vuosittain 270 000 euroa.
Säätiön hallitus toteutti suunnitelmallisesti Säätiön strategiaa, jossa avustustoiminnan vakauden takaamisen lisäksi merkittävimpänä toimena oli kiinteistö- ja asunto-osakeomaisuuden suhteellinen pienentäminen ja vastaavasti osake- sekä rahasto-osuuden kasvattaminen.
Avustustoiminnassa vahvistettiin tukea erityisesti lapsien ja nuorten fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin tukemiseen. Säätiön avustusten hakemusjärjestelmää kehitettiin edelleen. Toimintavuonna kiinnitettiin myös erityistä huomiota avustuskohteiden vaikuttavuuteen. Potentiaalisten avustuskohteiden kartoittamista jatkettiin.