Avustuskohteet ja painopisteet
Urlus-Säätiö on myöntänyt avustuksia vuosittain vuodesta 1953. Vuonna 2024 säätiö myönsi avustuksia noin 2,7 miljoonaa euroa. Tarkoituksena on pitää tuki tulevaisuudessa vähintään samalla tasolla.
Säätiön sääntöjen 2 §:n mukaan
”Säätiön tarkoituksena on käytettävissään olevilla varoilla tukea maan ja etenkin Helsingin seudun liikuntakasvatus- ja urheiluelämää sekä muutoin edistää maanpuolustuksellista ja muuta maan itsenäisyyttä tukevaa toimintaa.”
Urlus-säätiö tukee pääkaupunkiseudulla toimivia yhdistyksiä (tai vast). Pääkaupunki-seudulla tarkoitetaan työssäkäyntialuetta.
Avustusten kohteita ovat ovat nuorisotyö, liikunta ja maanpuolustus.
Hakuohjeita ja painopisteitä eri aloille
Nuorisotyö
Yksi merkittävimmistä vuosittaisista avustuskohteista on ollut Pääkaupunkiseudun partiolaisten toiminta. Säätiö tuki on kanavoitu Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry:n ja Helsingfors Svenska Scouter rf:n kautta. Säätiö ei myönnä avustuksia suoraan yksittäisille partiolippukunnille. Yksittäiset lippukunnat hakevat tukea Pääkaupunkiseudun partiolaisten ja Helsingfors Svenska Scouter:in ”Urlus-rahastosta”.
Kouluille ja yksittäisille koululuokille ei enää myönnetä avustuksia (esimerkiksi leirikoulut).
Vuonna 2025 säätiön tuen painopistealue on syrjäytymiseen liittyvä ennalta ehkäisevä työ lasten ja nuorten parissa.
Säätiö haluaa olla mukana erilaisissa ajankohtaisissa hankkeissa, joilla rakennetaan parempaa ja turvallisempaa yhteiskuntaa.
Erittäin soveltuvia avustusten kohteita ovat erilaiset hankkeet (1–3-vuotiset), joilla kehitetään ja luodaan perustaa uudenlaiselle toiminnalle.
Suositeltavia ovat myös useamman toimijan yhteiset hankkeet.
Liikunta-ala
Vuonna 2025 avustusten painopistealueet ovat matalan kynnyksen lasten ja nuorten harrastustoiminta sekä vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastustoiminta.
Vähävaraisten perheiden harrastustoiminnan tukemista koskevissa hakemuksissa on oltava mukana, millä periaatteilla seura tai sen tukirahasto jakaa tukea ja miten tukea on aikaisempina vuosina jaettu.
Kuten nuorisotoiminnassa, myös liikunnan alalla erittäin soveltuvia avustusten kohteita säätiön näkökulmasta ovat erilaiset hankkeet (1–3-vuotiset), joilla kehitetään ja luodaan perustaa uudenlaiselle toiminnalle.
Samoin suositeltavia ovat myös useamman toimijan yhteiset hankkeet (esimerkiksi alueelliset hankkeet).
Urlus ei tue edustusurheilua (kilpa- ja huippu-urheilua) tai seurojen yksittäisiä joukkueita tai ryhmiä.
Maanpuolustus
Säätiöiden välisessä työnjaossa on sovittu, että Urlus-säätiö tukee Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen joukko-osastojen varusmiesten stipendejä ja liikuntatoimintaa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kanssa sovitun suunnitelman mukaisesti.
Urlus-säätiö ei tue palkatun henkilökunnan palkitsemista.
Säätiö ei tue aseiden hankintaa (ei edes ilma-aseita).
Säätiö ottaa mielellään vastaan hakemuksia uudenlaisista maanpuolustustyöhön liittyvistä hankkeista.
Ampumaratahankkeissa säätiö edellyttää ennen mahdollista positiivista tukipäätöstä, että hankkeella on lainvoimainen ympäristölupa.
Hakuaika ja avustuspäätöksistä tiedottaminen
Hakuaika alkaa 15.11.2024 ja päättyy 31.12.2024 klo 23.59.
Säätiö tekee avustuspäätökset viikolla 11 ja tiedottaa päätöksistä avustusten hakijoita. Myönnetyt avustukset julkaistaan myös säätiön verkkosivuilla.
Säätiö ei perustele kielteisiä avustuspäätöksiä.
Ohjeita avustuksen saajalle
Avustusten käyttö
Lähtökohta on säätiön ja avustuksen saajan välinen luottamus. Myönnettyä avustusta saa käyttää vain avustuspäätöksen mukaiseen tarkoitukseen. Avustus on pääsääntöisesti käytettävä kalenterivuonna, jona se on myönnetty. Mahdollisen poikkeavan käyttöaikataulun osalta tulee aina olla yhteydessä säätiön toimitusjohtajaan ja hyväksyttää muutokset käyttöaikataulussa.
Urlus-Säätiö toivoo, että avustuksen saajat mainitsevat Urlus-Säätiön tuen vuosi- tai toimintakertomuksissaan ja sosiaalisen median kanavissaan. Stipendin luovuttamisen yhteydessä edellytetään, että säätiön nimi mainitaan.
Raportointi
Urlus-Säätiö edellyttää avustusten saajilta raporttia avustuksen käytöstä. Mikäli hakija hakee avustusta peräkkäisinä vuosina, jo käytetyn avustuksen raportti liitetään uuteen hakemukseen.
Mihin kohteisiin avustuksia ei myönnetä
Säätiö ei myönnä avustuksia yksityishenkilöille tai yrityksille (vast).
Hakemusmäärän kasvun jälkeen säätiö on tarkentanut tukitoimintaansa. Säätiö ei enää tue kirja- ja elokuvahankkeita, tv-tuotantoja (tai vast) eikä www-sivustojen tekemistä.
Samoin hakemusmäärän kasvamisen myötä Urlus-säätiö on päättänyt olla tukematta museaalista toimintaa sekä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tieteellistä toimintaa.