Föregående verksamhetsår var stiftelsens 69:de
Enligt reglerna uppfyllde stiftelsens sitt ändamål genom att bevilja bidrag och överlämna lägenheter för ändamålsenliga aktiviteter samt att dela ut monetära Urlus-priser till förtjänta aktörer.
Stiftelsens inkomster var cirka 3,6 miljoner euro. Intäkterna användes för att dela ut den största bidragssumman i stiftelsens historia, som tillsammans med Urlus-priset var 1,95 miljoner euro. Bidragsbeloppet var 14% högre än året innan. Andra utgifter utgjorde mindre än 8% av den totala summan.
I år 2020 kom det 91 bidragsansökningar (102 år 2019), varav 81 godkändes helt eller delvis (90 år 2019). År 2020 kombinerades bidrag från samma organisationer. Åtgärden minskade tydligt på antalet ansökningar.
Ungefär hälften av bidragen gick till nationellt försvar och hälften till ungdoms- och idrottsarbete. Special tema för 2020 var KAMU (Uppmuntra en vän), samma som föregående året. I detta sammanhang gavs stöd till föreningar som arbetar för att minska diskriminering.
Som föregående åren, var mottagarna för de största bidragen Pääkaupunkiseudun Partiolaiset, Helsingforsnejdens Reservistdistrikt rf, Helsingin Seudun Reserviläiset, Försvarsmaktens och Gränsbevakningsväsendets värnpliktiga, Suomen Ampumahiihtoliitto, Kyrkslätt Skytteförening, Suomen Ampumaurheiluliitto, Non Fighting Generation och Stationens Barn
Temat för årets Urlus-pris var att få ungdomarna röra på sig. Stiftelse tilldelade totalt 95 000 euro till två idrottsklubbar i Helsingfors, en förening och Helsingfors dagis. Förskolorna belönades med hundra stycken 500 euros paket för sportutrustning för att uppmuntra barn att röra på sig.
Skyddskårskrets stabshusens försvarsamhälle inkluderade mer än tjugo landsomfattande försvarssamhällen eller huvudstadsregionens försvarssamhällen, till vilka beviljades hyresstöd för en skjutbana för totalt 270 000 euro.
Stiftelsens aktiviteter utvecklades
Stiftelsens styrelse utförde systematiskt den strategi som stiftelsens styrelse godkände 2018 och specificerades i augusti 2020.
Stödverksamheten förstärkade stödet, särskilt för att stödja barns och ungdomars fysiska och mentala välbefinnande. Stiftelsens ansökningssystem för stöd åt värnpliktiga utvecklades på ett sådant sätt att försvarsmakten och gränsbevakningen tillsammans ansökte om stöd för sina trupper. Med förändringen kommer stöd för värnpliktiga att täcka hela landet.
Under året uppmärksammades särskild effektiviteten av bidragsverksamheten, vilket beskrivs mer detaljerat i avsnittet ”Information om bidrag – Bidrag har inverkan” på webbplatsen.
Identifieringen av potentiella bidragsmål fortsattes och en omfattande översyn av webbsidan genomfördes för att skärpa stiftelsens offentlighet. Besök på den förnyade webbsidan har ökat och feedbacken om reformen har varit uppmuntrande.
Stiftelsens verksamhet påverkades på många sätt av Koronapandemin, men detta hindrade inte stiftelsens verksamhet avsevärt. I bidragsbesluten tog man hänsyn till pandemins inverkan hos mottagarna och stiftelsen godkände överföringen av bidragen till framtiden eller en omfördelning av bidragen till ett annat ändamål.